Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Zašto se zubar zove stomatolog?

Prevencija 05.07.2022
Zašto se zubar zove stomatolog?

Pitanje koje mnoge muči je zašto se zubar zove stomatolog, a koreni ovoga fenomena u srpskom jeziku zapravo sežu daleko u istoriju. Ne radi se samo o nazivu i igri reči već i o stepenu obrazovanja. 

 

Dakle, zašto se zubar zove stomatolog?

Ovo sada jako popularno zanimanje, bez koga ne bismo mogli da zamislimo brigu o našim zubima, ali nije oduvek bilo profesija. Zapravo, zanimanje zubar je u prošlosti bilo zanimanje koje je služilo ,,čupanju zuba”. Upravo tako, kako i zvuči.:-/ 

Sredinom dvadesetog veka, krenulo je obrazovanje u ovom smeru i dugo se zadržalo na nivou srednje škole.

 

Srednja škola za zubare i Stomatološki fakultet

Zatim, obrazovanje se proširilo i na srednju školu, i bilo je dovoljno svega dve godine obrazovanja. Učenici bi iz nje izlazili sa diplomom Višeg zubara.

Stanje se promenilo tek sa otvaranjem Stomatološkog fakulteta, kada je ova profesija krunisana zvanjem stomatologa, tj. Svršeni učenici su postali doktori stomatologije.

Ovi učenici su sa punim pravom poneli zvanje doktora jer su tokom studija izučavali predmete poput patologije, anatomije i sl…

 

Mešanje pojmova se zadržalo do današnjeg dana

Kao što ni Vama nije bila jasna razlika zašto se zubar zove stomatolog, tako ni ostatku populacije nije jasno. Osim studentima stomatologije. Zato smo i odlučili da Vam razjasnimo ovu grešku koja se pojavila u govoru i pisanju.

Zato ubuduće kada čujete da neko stomatologa naziva zubar, edukujte tu osobu sa gore navedenim informacijama. Ili prosledite link do ovog teksta, ako Vam ne veruje.

Dakle zubar je fokusiran na sam zub, dk stomatolog zahvata mnogo širi opseg delovanja. Tako se danas iz profesije stomatologa razvio niz zanimanja prema oblasti specijalizacije, pa imamo stručnjake iz raznih oblasti stomatologije. Danas su to specijalisti parodontologije, dečije preventivne stomatologije, specijalisti oralne hirurgije i sl.

Ako Vam je ovaj tekst bio od koristi podelite ga sa prijateljima i pogledajte još sličnih tekstova na stranici BLOG.

Zapratite nas i na Instagram i Fejsbuk stranici.

 

Izvor teksta: lumidentstudio

BACK TO TOP