Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Razlika između sinusnog pritiska i zubobolje

Prevencija 30.07.2023
Razlika između sinusnog pritiska i zubobolje

Osećaj nelagodnosti na licu može biti prilično uznemirujući, posebno kada niste sigurni u osnovni uzrok. Dva uobičajena krivca za bol u licu su pritisak sinusa i zubobolja. Iako oba mogu izazvati slične simptome, važno je da znate šta je razlika između sinusnog pritiska i zubobolje. U ovom blogu ćemo istražiti uzroke, karakteristike i tretmane sinusnog pritiska i zubobolje, pomažući vam da identifikujete izvor vaše nelagodnosti.

 

Sinusni pritisak

Sinusni pritisak se odnosi na osećaj punoće u licu, posebno oko očiju, čela i obraza. Pojavljuje se kada se sinusne šupljine upale, obično zbog alergija, sinusnih infekcija ili obične prehlade. Sinusni pritisak često prati druge simptome, kao što su glavobolja i smanjen osećaj mirisa. Može se pogoršati promenama atmosferskog pritiska, kao što su tokom putovanja avionom ili promene vremenskih uslova.

 

Uzroci i simptomi zubobolje

Zubobolja potiče od problema sa zubima ili okolnim strukturama. Uobičajeni uzroci uključuju zubne šupljine, frakture zuba i bolesti desni. Kada dođe do zubobolje, bol je obično lokalizovan na zahvaćenom zubu ili području. Pored toga, može se javiti osetljivost na vruće ili hladno kao i otok oko zuba i bol tokom žvakanja. Bitno je napomenuti da se zubobolja može manifestovati i kao bol, gde nelagodnost pulsira u obližnje delove lica, što otežava određivanje tačnog izvora bola.

 

Razlika između sinusnog pritiska i zubobolje

Razlikovanje između sinusnog pritiska i zubobolje može biti izazovno, jer se simptomi mogu preklapati. Određeni tragovi mogu vam pomoći da suzite uzrok vaše nelagodnosti. Ako imate zubobolju, pokušajte nežno tapkati po zubu. Pojačani bol nakon tapkanja je pokazatelj problema sa zubima. S druge strane, ako je pritisak na licu, posebno oko sinusa, izaziva vašu nelagodnost, velika verovatnoca je sinusni pritisak. Pored toga obratite pažnju na prisustvo drugih simptoma poput zapušenja i curenja iz nosa takođe može pomoći u identifikaciji problema vezanih za sinuse.

 

Lečenje sinusnog pritiska i zubobolje

- Sprejevi za nos mogu pomoći u smanjenju upale i ublažavanju zapušenja.

- Nanošenje toplih obloga na zahvaćena područja može pružiti privremeno olakšanje.

- Ispiranje nosa slanim rastvorom može pomoći u čišćenju sinusa.

- U teškim slučajevima, možda će biti neophodna poseta zdravstvenom centru.

 

Držanje zubobolje pod kontrolom 

- Održavajte dobru oralnu higijenu četkanjem dva puta dnevno i redovnim čišćenjem koncem.

- Sredstva za ublažavanje bolova bez recepta, mogu privremeno ublažiti nelagodnost zubobolje.

- Nanošenje hladnih obloga na spoljašnju stranu obraza u blizini zahvaćenog zuba može pomoći u smanjenju otoka i utrnulosti područja.

- Važno je da posetite stomatologa radi pravilne dijagnoze i lečenja osnovnog stomatološkog problema koji uzrokuje zubobolju.

 

Prevencija je ključna

- Preventivni korak za sprečavanje pritiska sinusa i zubobolje može vas spasiti od nepotrebne nelagodnosti.

- Za sinusni pritisak izbegavajte izlaganje alergenima kad god je to moguće.

- Održavajte oralnu higijenu kako biste sprečili karijes i bolesti desni.

- Redovno posećujte svog stomatologa radi pregleda i čišćenja kako biste rano otkrili probleme sa zubima.

Razlika između sinusnog pritiska i zubobolje je pronalaženje odgovarajućih lekova i traženje neophodne stručne pomoći. Obraćajući pažnju na specifične simptome i koristeći informacije navedene na ovom blogu.

Ako imate bilo kakvo pitanje u vezi naših proizvoda, slobodno nam se obratite putem telefona ili nas kontaktirajte putem stranice kontakt.

Pratite naš sadržaj putem Instagrama, Fejsbuk stranice ili Youtube kanala.

BACK TO TOP