Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Upala desni - Simptomi i lečenje

Prevencija 02.07.2020
Upala desni - Simptomi i lečenje

Da li ti se desilo da te boli meso pored zuba ili još gore da primećuješ krv kada pereš zube? Ovo može da bude da bude dovoljan pokazatelj da te muči upala desni.

Upala desni spada u jedno od najčešćih zubnih oboljenja sa kojom se susreće skoro 80% svetske populacije. Obzirom da ne mora uvek imati izražene simptome, dešava se da većina i ne zna da ima ovaj problem.

Zato ti u nastavku otkrivamo sve detalje u vezi sa simptomima i lečenjem ovog zubnog oboljenja.

Nagomilavanje plaka

Ovo je najčešće prva faza bolesti. Nastaje nagomilavanjem bakterija na zubu i oko njega, što kasnije uzrokuje gingivitis.

(NE) Pravilno pranje zuba

Svi znamo da je pranje zuba četkicom za zube poželjno svakodnevno prati. Međutim, ne obraćamo svi pažnju kako to treba raditi pravilno pa neretko iz najbolje namere mi zapravo uzrokujemo abraziju desni - kada usled grubih pokreta ili pranjem neadekvatnom četkicom oštetimo meko tkivo. Umesto toga zube treba prati nežno kružnim pokretima četkice.

Čirevi u ustima

Ove crvene ili bele rane su uglavnom bezopasne i mogu se javiti bilo gde u ustima ali ukoliko se pojave na desnima mogu uzrokovati njihovo oboljenje. Njihovu pojavu možeš sprečiti ukoliko redovno koristiš i tečnost za ispiranje zuba.

Nedovoljna higijena

Nije dovoljno samo koristiti četkicu za zube i biti nežan prilikom pranja i tako smatrati da je to dovoljno naši zubi budu zdravi. Jer bakterije neće ostati na tim delovima koje redovno održavamo četkicom ali verovatno hoće u šupljinama između zuba. Zato treba u oralnu higijenu uvrstiti i konac za zube i tečnost za ispiranje zuba.

Hormonalne promene i loše navike

Osobe ženskog pola često usled promena u organizmu imaju direktnih problema i sa desnima. Te promene se mogu manifestovati u peridu puberteta, trudnoće, redovnih menstruacija pa čak i u periodu menopauze.

Osim ovih stanja u okviru samog organizma, utiču i spoljne navike kao što su unos alkohola i konzumiranje cigareta, koje su jedan od najvećih uzročnika bakterija u ustima i lošeg zadaha.

Kako tretirati upaljene desni?

Kada se pojavi upala desni (gingivitis) najbolje je da odmah odeš kod stomatologa, a ako nisi u mogućnosti odmah to da uradiš onda koristite zubnu pastu sa fluoridom. Redovno pranje zuba ovom pastom dva puta dnevno kružnim pokretima bi trebalo da dovede do smanjenja otoka i oporavka desni. Ali je svakako najsigurniji način da proveriš da je sve u redu, odlazak kod stomatologa.

Saveti za prevenciju upale desni

Čajevi

Najrasprostranjeniji lek koji nam je svima dostupan je prirodni čaj. Svaki čaj koji ne sadrži šećer je poželjan ali recimo da je zeleni čaj najpoželjniji jer sadrži sastojke koji sprečavaju upalu desni. Osim njega i čaj od žalfije i kamilice je takođe poželjan napitak.

Redovna higijena

Peri zube bar dva puta dnevno, a najbolje nakon svakog obroka ako si u mogućnosti. Najbolje je ako pored četkice za zube, koristiš i zubni konac, i antiseptičku tečnost za ispiranje usta.

Ishrana

Hrani se raznovrsno i unosite namirnice bogate vitaminom C i kalcijumom, jer će smanjiti probleme sa desnima.

Tečnost

Opšte je poznato da je poželjno piti bar 2 litra tečnosti dnevno zbog opšteg stanja organizma, ali i zbog zdravlja zuba jer voda ispira zube i smanjuje šanse za zadržavanje bakterija.

Ne čekaj da se problem sa zubima pojavi nego deluj preventivno, a u tome ti može pomoći neki od proizvoda iz naše ponude.

Ako imaš bilo kakvo pitanje u vezi naših proizvoda, slobodno nam se obrati. Na sledećem linku se nalazi naš kontakt.

BACK TO TOP