Loading...
  • Kontakt: +381 11 406 9027

Kako spasiti izbijeni zub?

Prevencija 23.07.2023
Kako spasiti izbijeni zub?

Nezgode sa zubima se često dešavaju, a ponekad mogu da dovedu i do izbijanja zuba. Bilo da se to dogodi tokom sportske aktivnosti, pada ili bilo kog drugog nepredviđenog događaja. Iako nemate nikakvo predznanje iz stomatologije u ovom vodiču ćemo vas uputiti  korak po korak kako spasiti izbijeni zub. Prateći ove jednostavne korake, možete da povećati šanse za uspešnu implantaciju i da povratite svoj osmeh, bilo da se radi o Vama ili osobi u Vašem okruženju.

 

Kako spasiti izbijeni zub: Za početak ostanite smireni

Iako je ovaj trenutak jako stresan, najbitnije je da delujete brzo i ostanete smireni. Ovakvom smirenom reakcijom možete da povećate šanse za uspešno ponovno povezivanje zuba sa ostatkom vilice. Vreme je bitno, jer se šanse za spas zuba značajno smanjuju već nakon prvog sata.

 

Pažljivo odložite zub

Potrebno je da pažljivo odložite zub i pokušajte da izbegnete dodirivanje korena. Pravilno rukovanje zubom pomaže u očuvanju parodontalnog ligamenta, koji je neophodan za ponovnu implantaciju. Ključno je ne ribati, čistiti ili uklanjati tkivo koje bi moglo biti pričvršćeno za zub u trenutku izbijanja.

 

Isperite mlakom vodom

Ako je zub prljav, nežno ga isperite mlakom ili fiziološkim rastvorom. Izbegavajte korišćenje vode iz slavine jer može oštetiti osetljive ćelije koje pomažu u procesu ponovnog spajanja. Ne zaboravite da, nikako ne umotavate zub u maramicu ili krpu, jer to može dovesti do daljeg oštećenja.

 Ako je moguće zub vratite na svoje mesto u prvobitni položaj. Lagano gurnite zub u rupu, držeći ga na mestu čistim prstom ili grickanjem komadića čiste tkanine. Ovo pomaže u održavanju poravnanja sve dok ne dođete do zubara.

 

Pravilno čuvajte zub

Ako ponovna implantacija nije moguća, pravilno čuvajte zub. Stavite zub u posudu napunjenu mlekom ili fiziološkim rastvorom. Oba rešenja pomažu u očuvanju zuba dok ne dobijete profesionalnu stomatološku negu.

 

Pomoć stomatologa

Potražite hitno pomoć stomatologa. Objasnite situaciju i zatražite hitan termin. Vreme je ključno u spašavanju izbijenog zuba, stoga je neophodno što pre da dobijete profesionalnu negu.

 

Koristite lek za ublažavanje bolova

Dok čekate kod stomatologija, bol i otok možete ublažiti stavljanjem hladne obloge. Lek za ublažavanje bolova takođe se može koristiti.

 

Poslušajte preporuke stomatologa

Stomatolog će proceniti stanje zuba i ranu, odrediće najboji način za vaše lečenje. Bitno je da pažljivo slušate uputstva, kao što su lečenje korenskog kanala ili druge neophodne intervencije.

U hitnim stomatološkim slučajevima koji uključuju izbijeni zub, znanje kako brzo reagovati može značajno povećati šanse za spašavanje zuba. Sledeći ove korake - ostanite mirni, pažljivo odložiti zub, nežno isperite, potražite hitnu stomatološku negu, ublažite bol i oticanje i sledite preporuke stomatologa. Ovim postupcima možete očuvati vaš osmeh. Iako su ove smernice korisne, uvek se preporučuje konsultacija sa stomatologom za lečenje u takvim situacijama. 

Tekst je napisan informativno kako bi Vam skrenuo pažnju zašto je bitna hitna intervencija i čuvanje zuba u izvornom stanju.

Za još korisnih saveta posetite našu BLOG sekciju i pratite naš sadržaj na Instagram, Facebook i Youtube kanalu.

BACK TO TOP